woensdag 12 december 2012

Tijd en -beleving (3)

Tijd : Realistisch of een illusie

Als we de inzichten van Peter Ouspensky (enneagram) erbij halen, dan praat hij over de 3 dimensies van tijd. Daar waar we de ruimtelijkheid als 3-dimensionaal ervaren, zo zou de tijd in analogie en parallel daaraan ook 3 dimensies beslaan. Dit maakt tezamen de 6 eenheden zoals José Arguelles het brein in zijn boeken beschrijft, waarbij dit overeenkomstig zou kunnen zijn met de 6 vlakken van een kubus, 1 van Plato’s Vormen of Ideeën. 
Het is terug te lezen in mijn boek 'Van Nomade tot Monade'.

Mijn vervolgt daarop luidt : 

"Plato's Forms are what Illuminists call monads (units of thought) that have reached their dialectical endpoint and cannot change any more. A circle, or any geometrical or mathematical entity, is something that reaches its dialectical conclusion rapidly."

Waarbij misschien Ouspensky wel met zijn “Fourth Way” doelt op deze dubbeling in gezamenlijke parallelle dimensies van Ruimte en Tijd, waarbij de één – bijvoorbeeld het aspect “Ruimte” met de nummers 1, 2 en 4 – de rechterzijde van de enneagramcirkel en de ander – het aspect “Tijd” met de nummers 5, 7 en 8 – de linkerzijde van de cirkel vertegenwoordigt. Zie de spiegeling van het systeem binnen het enneagram zelf. De heilige drie-eenheid 3-6-9 doet deze “
Fourth Way” mogelijk initiëren. Sterker nog, mogelijk staan de nummers 3, 6 en 9 wel voor het heden, het verleden en de toekomst. Waarbij 3 de stabiliteit van het heden is, 6 voor het verleden (weerspiegeling) en 9 (multiplicering) voor de toekomst staat.
~~~~~~~~~~~~~
Kunnen we in de tweedeling mogelijk schizofrenie als verschijnsel in terugzien ?

"If Noo-spheria (Akasha) IS, then hu-wo-man's Consciousness has nothing to do with the aspect “TIME”. Because Consciousness enfolds itself as being part or fractal of this Noo-spheria."

Als ik dan bedenk dat tijd misschien ook met een esoterische invalshoek benaderd kan worden, wat zegt dan bijvoorbeeld een Peter Ouspensky over “Time” ? Eén van hem afkomstige quotes is de navolgende gebaseerd op “Time out of Matter" :

"There is more “time” in a liquid than a solid, and more “time” in gasses than a liquid." (Ouspensky)

Ouspensky geeft daarmee dus eigenlijk te kennen dat hoe hoger de mate van energie – met andere woorden de afzondering of transitie van massa ten aanzien van energie volgens de definities uit de Fysica – hoe meer tijd dergelijke vormen of dimensies zich kunnen toeëigenen.
~~~~~~~~~~~~~
Bij intuitie, ideeën, gedachten en inspiratie gaat het dus om andere dimensies van energie dan vanuit de kennis en wetenschap van met name Einstein. In mijn vorige boek heb ik een stukje opgenomen over “Flow”. Als mensen zich in een flow bevinden, kun je dat het beste verwoorden met de uitdrukking : “Time flies when you’re having fun.” Of wel het tijdsbesef gaat aan je voorbij. Gaat daarmee de tijd dan sneller of langzamer of ligt het aan het perspectief ? Als je met je activiteiten bezig bent, er geheel in opgaat, ervaar je geen massa – je lichaam – meer. Eigenlijk beleef je je bezigheden virtueel, materieloos. Dat betekent dus dat de tijd langzamer is gaan lopen, omdat je psyche niet meer onderhevig is aan vertraging, aan massa, je lichaam. Daarmee wordt een tijdsduur van een uur of 2 uur ervaren als bijvoorbeeld een 3-minuten activiteit, terwijl – in lokale tijd uitgedrukt – er al 2 uur verstreken zijn. Heerlijk toch ? Is dat omdat je je van geen ruimtelijke veranderingen bewust bent geweest en er daarom – om met Ouspensky’s woorden te spreken – er ook geen tijdsdimensies aan hebt kunnen koppelen ? Is “Time” daadwerkelijk een concept ? Tenslotte is volgens Samuel Alexander  “Time" :  

"Time is the Mind of Space.” (from his book : “Time, Space and Deity)

Waarvan ben je je dan bewust geworden of misschien juist nergens van ? Of is een conclusie dat je een ultieme staat kunt behalen door alles wat neigt naar het materiële los te laten, je daarmee wordt verlicht, zo licht als een veertje, waardoor je echt als spiritueel wezen door het Universum kunt reizen ? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten