maandag 17 december 2012

Causaliteit of synchronicteit

Keten : Oorzaak en-of Gevolg

Wat hebben beide aspecten uit de titel met elkaar te maken ?
Alles en ook niets, het is namelijk zeer afhankelijk van de dimensies. De huidige maatschappij is sterk analytisch en ook cognitief ingesteld, het gericht zijn op bewijzen, op feiten en andere concretiteiten. Is de ketengedachte terecht of is het een vertekening van wat men denkt waarneemt ? Dit en meer is terug te lezen in mijn laatste boek "Van Nomade tot Monade".

De wetenschap tracht fenomenen van welke dimensie en welke orde dan ook te reduceren en (daarmee en vervolgens) te concretiseren en toe te wijzen aan (bekende) materie. Zie mijn eerdere betoog dat de origine van Psychologie- “Zielskunde of -studie” gereduceerd en vermaterialiseerd is tot breinkunde. Wat vertelt het Uni-Versum, die ene stem, zeg maar “the VoiCE of the VoiD” ? Waarbij de “D” tussen de letters “C” en “E” in ligt. Wat is Ab-solutisme ? Is dat het terugkomen in een leegte, daar waar je alles wat met materialistische zaken – aardse zaken – te maken hebt, dient los te laten ? “Ab-solutisme” vanuit het Latijn betreffende “solvere” – “losmaken” geaccentueerd middels de praefix “ab”.
~~~~~~~~~~~~ 
Terugkomend op het begrip “causaliteit”, kun jij je misschien voorstellen waarom dit een zo belangrijk begrip is geworden ? Is dat terecht ? Deels wel, veelvuldig niet ! Het komt er eigenlijk op neer dat het appels met peren vergelijken is. Het gebruiken van de term “Causaliteit” heeft veel zo niet alles met cognitieve gedragingen te maken, het weten, het waarom iets gebeurt en daarop vervolgens maatregelen kunnen treffen, daartoe oplossingen zoeken, vinden en toepassen. Wanneer zou je kunnen zeggen dat er sprake is van causaliteit ? Dan wanneer er vermeende sprake is van gelijksoortige dimensies. Dus een boot die op een rotsblok vaart, raak daardoor lek. Oorzaak en gevolg, beide in een materie-dimensie, die van massa. Hoe ligt de relatie tussen oorzaak-en-gevolg als we – in tijd bezien – naar voren gaan ? De stuurman maakt een fout, manoeuvreert het schip in de richting van de kust met alle gevolgen van dien. Hier ligt de relatie tussen beide tussen een handeling en een materieel aspect. Wat gaat daar weer aan vooraf ? Tja, dan wordt het lastig. Was hij dronken, had hij hoofdpijn, had hij een black out ? En wat ging daar weer aan vooraf ?
~~~~~~~~~~~~ 
Eigenlijk kom je er nooit uit. Dat komt omdat er andere dimensies van energie en energieën in het spel zijn. De makkelijkste en laagste deductie van energie is vrij makkelijk herkenbaar, dat is alles wat wij middels de zintuiglijke perceptie beschouwen, namelijk “platte massa”. Bij andere energieën is dat anders en eigenlijk voor vele mensen onmogelijk te “doorzien”. Een ogenschijnlijke willekeurige samenkomst van energieën met verschillende dimensies, die resoneren tot een nieuw event, een impliciete order, die tot expressie komt op basis van voor mensen vermeend voorval een toeval genoemd of als toevalligheid wordt gezien.


Het toeval is niet zo zeer het samenkomen van de energieën dan wel dat deze energieën integraal actief kunnen worden. Dat maakt het uniek. Dat maakt ook de mens uniek. Dat geldt voor de gedragingen. Causaliteit is daarmee eigenlijk ontoepasbaar bij laatstgenoemde. Daarom zijn zoveel mensen  met de onjuiste dingen bezig, omdat ze de vermeende causaliteit aanpakken, die er niet is, althans niet aan te pakken is binnen de tendensen van de huidige maatschappij, waarin we momenteel leven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten