maandag 3 december 2012

Jung versus Mendeljev

Jung's Intro- en Extraversie volgens Mendeljev

Wat is de relatie tussen je gedragingen, je denkstijl en je fysieke verschijning ? Wat als we fysische en psychische aspecten eens met elkaar in relatie brengen. Zo doe ik dat aangaande Jung en Mendeljev. Het is terug te lezen in mijn boek 'Antroposofische energie'.

Alchemie is van oorsprong een natuurfilosofie van veel verschillende culturen uit vroeger tijden. Zo waren er alchemisten in het Oude Egypte, in het China van Lao Tzu, in het Hellenistische Griekenland van Alexander de Grote en in de tiende eeuw in het Midden-Oosten. Alchemisten poogden goud en andere edele metalen te produceren en zochten naar de steen der wijzen. Er waren ook alchemisten die dit slechts beschouwden als een bijprodukt van hun eigen innerlijke verandering. Vooral sedert de Renaissance ontwikkelde de alchemie in Europa zich langzamerhand tot een meer filosofische en spirituele discipline. Vanaf de zeventiende eeuw werd het geleidelijk vervangen door de moderne scheikunde en farmacologie. Kunnen we een relatie ontdekken in de aspecten Intro- en Extraversie, Perceiving en Judging van Carl Jung en MyersBriggs met daarbij de logica van de structuur van de elementen in ogenschouw genomen binnen het periodieke systeem of tabel van Mendeljev met de 9 hoofdgroepen ?
~~~~~~~~~~~~~
Bestaat er een relatie tussen het “gemak” versus de “moeite”, de “vrijheid” versus de “gebondenheid” waarmee bepaalde elementen, zoals die zijn gerubriceerd in de bovenstaande tabel, met hun energie-behoud en -uitwisseling omgaan ? Dit in het licht waarop personen intro- “I “ en extravert “E”, perceiving “P” en judging “J” binnen MBTI kunnen zijn. Wat zou een plausibele verklaring kunnen zijn ? Er bestaan zeven electronenschillen en deze worden aangeduid met opeenvolgende letters. Elke schil is onderverdeeld in verschillende sub- schillen, die naar gelang de toename van het aantal electronen in deze volgorde worden gevuld. De subschillen worden aangegeven door een letter uit de reeks s(harp), p(rincipal), d(iffuse), f(undamental), g, h, i, j, k, ... De termen komen van de atoomspectra. Dit geheel wordt meestal verduidelijkt met de onderstaande tabel ?
~~~~~~~~~~~~~
Is het aannemelijk dat de Extravertelingen onder ons de “Reductanten” zijn en de Introvertelingen de “Oxidanten” binnen het Periodiek Systeem, respectievelijk zij die gemakkelijk electronen cq. energie afstaan en zij die het gemakkelijk opnemen ? Zijn de Perceivers of “P-ers” onder ons zij, die gemakkelijk kunnen variëren tussen de verschillende electronenschillen en de Judgers of J- ers, zij die dat veel moeilijker kunnen, waarbij het uitwisselen van de electronen of energie veelvuldig via dezelfde electronenschillen gebeurt ? Dit bezien in analogie met de logica achter de structurering van de elementen uit de Periodiek Systeem. Het betreft een concepttheorie van mij. Tot op heden heb ik geen hypothese aangetroffen heb die een verklaring geeft voor de genoemde MBTI-aspecten.

Wat is de waarde van het bovengenoemde ? Kan ik het aantonen of is het vrijheid van associatie om daarmee aan te geven dat alles integraal is, onderling in verbinding staat en dientengevolge dergelijke constateringen te kunnen uitspreken ?

1 opmerking:

  1. De intro en extro versie lijkt mij de juiste benaming ..
    Waar iets extra's in beide projecties kan plaatshebben ..

    Een extra introverse gebeurtenis kan nl. Exact de precisie duiden van een gezochte punt van fusie , Soms tevens explosie als extrovers publiek / openbaar waarneemnaar verschijnsel ..

    Je heb vermoedelijk ook classificaties als contravers en subvers, wat overigens weer superver en hypervers in beeld brengt op de ladder ..

    Hoe werk zoiets in de baar ?
    Het wordt gekatalyseerd ..
    Door paraverse actoren die zelf geen wijziging ondergaan waar het een invloedssfeer -bakken baby- betreft.
    Is water een paravers element?
    En de mens?
    Of beter de mensmobiel / zelfvoorzienend / automobiel ,
    Immers de mens leeft om zich henen ..

    BeantwoordenVerwijderen