dinsdag 15 januari 2013

Dick Swaab : succesjager of wetenschapper ?

Zelfinzicht als eerste stap naar zelforganisatie

In het kader van "de Nationale dag van de Zelforganisatie" stelde vorig jaar november een organisatie u de vraag om hun "elforganisatie-Wijzer" in te vullen! (http://bit.ly/WHEieX). Tijdens het evenement dat daarop volgde zou prof.dr. Dick Swaab ingaan op de werking van onze hersenen en welke rol complexiteit en zelforganisatie daarbij spelen. Volgens Swaab wordt ons gedrag direct verklaard vanuit ons brein. In die zin hebben we dus eigenlijk geen "vrije wil". In gegeven workshop kon men ontdekken waarom we niet moeten berusten in defaitisme, maar hoe we in staat zijn regie te voeren over ons eigen leven. Ofwel, wat is de voorwaarde voor zelforganisatie ? Meer over zelfsturing en intelligenties is te lezen in mijn laatste boek : "Van Nomade tot Monade".

Over dit dilemma gaat deze vragenlijst. In de "Zelforganisatie-Wijzer" stellen we u een aantal vragen over uw persoonlijke drijfveren en eigenschappen in het kader van de wijze waarop u uzelf organiseert. Volgens Swaab wordt ons gedrag direct verklaard vanuit ons brein. In die zin hebben we dus eigenlijk geen 'vrije wil'. Dick Swaab is auteur van de bestseller "Wij zijn ons brein: van baarmoeder tot Alzheimer", een standaardwerk over de werking van de hersenen. Heeft professor Swaab gelijk of zijn wij meer dan ons brein?
~~~~~~~~~~~~~ 
Het is de algemene vraag in de zin van wat er eerder was de kip of het ei. Ik was gestart met de vragen maar ben voor halverwege maar gauw afgehaakt omdat mij "(ant-)woorden in de mond werden gelegd". Als de uitkomsten net zo lineair, logisch, causaal of hoe je het ook zo willen noemen, als het directe verband als dat elke activiteit dan wel interactiviteit binnen het brein -dus- veelvuldig als initiator wordt beschouwd, is dat wel een heel erg eenzijdige benadering van hoe de mens "werkt en acteert". Het "de kip en het ei"-dilemma ......
~~~~~~~~~~~~~
Elke vraag dan wel stelling bevat namelijk 4 vragen (gerelateerd aan"De 4 Wereldbeelden" – referentie  McWhinney), waardoor de antwoorden vanuit onvergelijkbare perspectieven en dimensies voortkomen. Welke meerwaarde heeft het dan als mensen iets compleet reduceren tot wat begrijpelijk is voor de gemiddelde mens en er vervolgens over gaan discussiëren ? Zo iets dat een auto een blikken koektrommel is met 4 wielen eraan ...... Wat is het niveau van de discussie die erop volgt ; een discussie van een nieuwe lichting moderne experts zoals we dagelijks op de TV zien, waarbij bijvoorbeeld Nederlandse zangers, acteurs en soapsterren zich opeens als expert profileren in de eerste beste quiz of interview ?
~~~~~~~~~~~~~ 
Is het reduceren, modelleren en definiëren nu juist wat dat elk fenomeen verminkt of tekort doet in wat het eigenlijk is ? Dat geldt ook in dit verhaal. De brein staat voor de mens. De brein maakt slechts deel uit van een energetische weergave die we "mens" noemen. Het totaalplaatje van de mens is de intelligentie in plaats van dit toe te schrijven aan enkele biochemische processen in je hoofd.

"Daar waar de definitie van iets per definitie onvolledig en daarmee onjuist is, omdat het daarvoor beperkingen introduceert. Lees voor definitie ook model of reductie."

"De analytische wetenschap versnippert de werkelijkheid in fragmenten, waardoor het manipuleerbaar wordt voor het vervolg.

Dat is eigenlijk wat Swaab doet, hij reduceert de mens, het mens-zijn als fenomeen tot een beslissingsmodule, waarvan de oorsprong volgens hem in de hersenen ligt. Dat is wetenschap, dat is slechts een klein deel van wat waar is. Natuurlijk helpen hersenen mee en beïnvloeden ze in beperkte mate een besluit. Maar om nu te zeggen dat de hersenen als initiator staan voor de mens in al haar doen en laten is fantasie binnen het veld dat zichzelf wetenschap noemt. "Want ze willen zo graag vertellen dat ze iets ontdekt hebben wat met zekerheid de waarheid is". Om af te sluiten met :

"Wetenschap is niets anders dan het op juiste waarde kunnen inschatten van de mate van mogelijke waarschijnlijkheden binnen het onderzochte." 




4 opmerkingen:

  1. Hallo Leonardo, ik heb de link geplaatst vanaf Psychose Anders (http://psychoseanders.wordpress.com/2013/02/02/psychiatrisch-kopstuk-jim-van-os-over-de-dsm-ik-gebruik-m-nooit/#comment-1926). Ik heb er nog wel even de titels bijgezet anders weten de mensen helemaal niet waar ze op klikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja , Da Vinci begreep het hele homoxuniversalis als slachtoffer van zijn tijd ..

    Hij liet zijn baard froeien en Darwin aapte hem na?

    Of had Darwin een opdracht te vervullen? Voor zijn opdrachtgever .. of was het zijn drift iets wezenlijks aan te tonen? Beetje autistisch zalxhijxwel zijn geweest .. tijdens het eieren rapen ..
    Dit wordt gevierd met Pasen?

    Was laatst bij een presentatie over "hoogbegaafdheid" - een term die mijn pet - hoed - te boven gaat. De les neigde tot fuiken waarop een dame riep dat ze niet zo gesteld is op eendenfuiken noch op kanariepieten .. (hoge pieten?) Zij was liever een fuut !

    "Toegepaste begaafdheid" lijkt mij een uitdagende reeks voor het leerjong .. met oog voor de relatie alsmede den ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. tja , je kunt ook Keshe of Tesla begrijpen inzake het fenomeen Magnetisme .. of ook Leylijnen ..

    Waar liggen die Leylijnen en zijn het kristallijnen als in Kristal?

    Hoe worden ze door mediagigantjes benut?

    Hoe zing je ze in een ritme dat geheugen activeert ..

    Dat heb ik in New Grange ont-dekt ..

    Dat doe je nl. zelf door je lichaam als klankkast te her ontdekken ..

    dan eer je en snapt dat de Geer de as is van de wielen (chakra's) die je uitlijnt op het universum

    sympli thought - dangerous for academicists who awaken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Waanzin-is-geen-ziekte.htm

    BeantwoordenVerwijderen