woensdag 16 januari 2013

RWS - werken aan infrastructuur of macht ?

Werk : soms alleen politieke strijd

Politieke strijd vertoont veel gelijkenissen met wat we in de dierenwereld zien. Hieronder beschrijf ik de strijd van een 4-tal directeuren binnen 's lands facilitator in Utrecht als het gaat om Nederlandse infrastructuur. Dit en meer is te lezen in mijn eerste boek "Van bovenkamer naar onderbuik" - de kracht van intuïtie.

Welke fundamentele aspecten aan gedragingen van mensen ten grondslag ligt, weet de psychologische wetenschap na vele jaren van psycho-analyse, zoals die verricht is door onder andere Sigmund Freud, Abraham Maslow en Carl Jung, om er maar enkele te noemen. Het allerbelangrijkste qua gedragingen is “het overleven” in de natuur, waarbij “alles is toegestaan” en “alles mag”. Dat sommigen in eerdere stadia beginnen met zich te doen gelden of zich anders manifesteren, zal voor niemand een verrassing zijn. Wanneer je werkelijk geïnteresseerd bent in natuurfenomenen, dan zou ik je daarvoor graag naar het filmpje op YouTube willen verwijzen. De titel van het filmpje is “Battle at Kruger” en heeft de navolgende hyperlink http://youtu.be/LU8DDYz68kM  

De anekdote rondom dit filmpje
Dit filmpje bleek een prachtige metafoor voor de situatie bij één van de opdrachtgevers waar ik als consultant actief was. De inhoud kan ik je als volgt beschrijven. De tussen haakjes genoemde beesten staan voor de rol die de verschillende personen van de organisatie in het filmpje vertegenwoordigen. De situatie speelt zich af bij een grote overheidsorganisatie, waar een projectleider (het kalf) voor één van de vier directeuren (de leeuwen) een nieuw project heeft opgepakt. Deze vier directeuren waren op dat moment allen tegen elkaar aan het strijden vanwege de interne herpositionering. De nestor (de stier) van deze organisatie, die de projectleider onder zijn hoede heeft, biedt hem ondersteuning in zijn werkzaamheden door namens de projectleider een in zijn ogen betrouwbare contractor (koe) aan te nemen. Op een gegeven moment valt de projectleider in onmin bij zijn directe directeur van wie hij de opdracht had aanvaard (de leeuw valt het kalf aan). Bijgestaan door de namens de directeur nieuw aangestelde projectleider (de andere leeuw) gaan ze beiden de projectleider te lijf. 
~~~~~~~~~~~~~
Inmiddels heeft de nieuwe projectleider een andere partij (tweede contractor – de krokodil) aangetrokken voor de activiteiten binnen het bewuste project en valt daarmee de voormalige projectleider verder af (de krokodil valt het kalf aan). Uiteindelijk komt de eigen organisatie (de kudde) van de oude projectleider (het kalf) in actie en bevrijdt hem van zijn kwellingen en biedt hem de gelegenheid elders emplooi aan te nemen. Gedurende deze perikelen was ik één van de adviseurs, die namens de eerstgenoemde contractor (de koe) door de nestor was aangesteld en kon alle gebeurtenissen van dichtbij aanschouwen. Rob Zuijderhoudt, onbekend van mijn adviestraject, attendeerde mij vanuit zijn verhaal over “synergie” op het bedoelde filmfragment. Hoe treffend kan het zijn, is het toeval dat de gelijkenis tussen beide situaties zo sterk is ? Zelf denk ik niet dat het toevallig is dat ik deze twee op zichzelf staande gebeurtenissen op dat moment met elkaar associeer. Om in termen van Carl Jung en Wolfgang Pauli te spreken, het gaat hier om het fenomeen “Synchronicity”. Hierbij gaat het kort gezegd om feiten en gedachten, “die in elkaars verlengde liggen” en op een bepaald moment samenkomen.

Voor mij is dit voorbeeld een ultiem voorbeeld dat het gedrag van mensen binnen organisaties zeer sterke gelijkenis vertonen met het leven in flora en fauna. Ook daar wordt gestreden om de hoogste macht en meeste aanzien, waarna de wanorde zich herstelt en de harmonie weer terug komt. Dat werkt blijkbaar beter dan wanneer mensen met hun regeldrang dit op hun rationele manier trachten te doen. Hoe ziet "the battle for power" er bij uw organisatie uit ?

Trouwens, het bedoelde project van zo'n 100 miljoen Euro werd - nadat het gedurende 2 jaar vooraf gaande aan de beschrijving - deze machtsstrijd onderging (uiteraard) nooit op enige kwalitatieve wijze afgerond. 




1 opmerking:

  1. Noot. Enkele van de bedoelde (ex-)directeuren en (ex-)projectleiders zijn destijds geïnformeerd over de inhoud van dit blog.

    BeantwoordenVerwijderen