vrijdag 18 januari 2013

McWhinney - Spiral Dynamics

De 4 Wereldbeelden tegenover Spiral Dynamics & 4 Quadrant Culture

Als we het model Spiral Dynamics nader bekijken, is het doorlopen van  de cyclus, dus eigenlijk vrij lineair. De spiraal is daarmee eigenlijk voorspelbaar vanwege diens”logische” lineariteit. Op zich hoeft dat niet in twijfel getrokken te worden, zij het dat bij organisatieveranderingen er andere aspecten spelen. Echter is de samenleving wel zo rechtlijnig en stapsgewijs aan het spiraliseren ? Deze vraag beantwoord ik in mijn vierde  boek “De 4 Wereldbeelden namens Will McWhinney”.

Ken Wilber laat zien dat er meerdere factoren spelen die “dwars door” Spiral Dynamics heen gaat. Het is natuurlijk leuk om te stellen dat een organisatie zich op een bepaalde manier gedraagt, je dientengevolge de conclusie “mag trekken” dat ze kunnen doorbouwen naar het volgende bewustzijnsniveau. Gaat dat echt zo makkelijk ? Je weet vast het antwoord al. Dat is dan ook 1 van de redenen dat beide partijen zo vaak in de clinch liggen met elkaar. Wilber heeft gelijk wanneer hij stel dat de zichtbare cultuur een andere is dan de onbewuste, de niet-zichtbare, de fysische versus meta-fysische wereld. En wat als deze niet synchroon lopen, sterker nog niet congruent of dezelfde zijn ? Hoe krijgt de consultant dan toch een organisatie zo ver een volgende stap te maken ? Is dat door het strooien van bepaalde informatie door de organisatie heen ? Kun je dat ook indoctrinatie noemen ? Stel, de directie hangt er sancties aan vast, wat is dan een eerste effect ? Velen krijgen daarmee vervolgens angst ingeboezemd. Is dat niet een verkapte wijze van dictatoriaal fascisme ?
~~~~~~~~~~~~~
Heeft het toepassen van Spiral Dynamics dan wel nut ? Eigenlijk dus niet. Die van Ken Wilber dan ? Ook dat brengt beperkt voordeel. Als we het model van McWhinney erover heen leggen, dan brengt hij in kaart welk spel en waar dit spel zoals hierboven genoemd afspeelt. Dat is simpel gezegd de strijd tussen de beide culturen. Als je eenmaal deze strijd inzichtelijk hebt en we een organisatie willen veranderen, zou die strijd op de juiste wijze verhelderd en in beeld gebracht moeten worden voor alle partijen. Op dat moment is het de vraag of een dergelijke verandering, of dat nu de “Renaissance “is of slechts de “Revitalization”, wordt gedragen door alle partijen anders gezegd, het spel rondom het sociale veld aangaande waarden.

Zo niet, dan belandt het alsnog in een ordinair machtsspel. En dan is er slechts één mogelijkheid over, die van complete chaos, op landelijk of mondiaal niveau ook wel Revolutie genoemd. Is dat hoe we met ons allen de juiste waardeomwenteling kunnen realiseren ? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten