In de laatste jaren is het aantal werkzoekenden enorm gestegen als gevolg van de crisis. Het zal mogelijk niemand ontgaan zijn dat daaronder zich ook veel oudere medewerkers bevinden. UWV stelt alles wat in haar vermogen ligt in het werk al deze mensen te doen re-integreren in het werkveld. Met behulp van grote campagnes over talent en competenties ten gunste van elke werkzoekende. Waarom werkt dat zo slecht ? Dit en meer is te lezen in onder andere mijn boek "Apprenti".
Hieronder beschrijf ik een casus waarbij het UWV tracht werkzoekenden van verschillende pluimage via heroriëntatie met daarbij een stuk omscholing terug te plaatsen in het werkveld. In dit geval betrof het een groep van zo'n 15 mensen, van Miep de kassière van 23 jaar tot aan Klaas als 54-jarige internationaal accountmanager.De opleiding betrof "Beveiliger". Deze opleiding is vergelijkbaar met een MBO/ROC-opleiding van 2 jaar. Via het UWV wordt deze omscholing op basis van circa 7-8 maanden aangereikt, waarbij de ene helft de theorie (1 x per week) betrof en de andere helft stage was.
Hoe ziet deze omscholing er in concreto uit ?
* opleidingsniveau MBO - verkort
* 4 maanden theorie - verkorte versie met 1 keer per week 1 dag opleiding
* 4 maanden (onbetaalde) stage (uitkering wordt doorbetaald mits het WW-traject
deze periode qua tijdsduur overbrugt, anders is het voor eigen rekening
* na het behalen van opleidingscertificaat en stage wacht een jaarcontract
bij een beveiligingsorganisatie
Daar iedereen nieuw is in de branche wordt er gelijk vanaf dat moment al geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud, tussen veel werkervaring en nauwelijks tot geen relevante werkervaring, tussen intellect en minder intellect in relatie tot 'kunnen leren'. Aangezien Werk.nl een soort van uitvoeringsorgaan is in het verlengde van het UWV zonder nog de juiste mensen in dienst te hebben voor dergelijke projecten, worden de omscholingstrajecten uitbesteed. Het zal je mogelijk niet bevreemden dat daar heel veel partijen op af komen, immers werk is werk in deze crisistijd en dat is omzet. Waar wordt Klaas vervolgens mee geconfronteerd ?
~~~~~~~~~~~~~
Allereerst ondertekent hij een driehoekscontract met het UWV en de opleider. Op de eerste dag van de opleiding wordt hij geconfronteerd met een verandering van opleidingsaanbieder. Onderzoek leert dat de eerst gezamenlijke partners onderling ruzie gekregen hebben en 1 van de partners ongevraagd en onaangekondigd daardoor de noodzakelijke contractwijziging wil doorvoeren. Het UWV staat erbij en kijkt ernaar. Vervolgens wordt Klaas gedwongen om bijlessen te volgen onder het mom dat les volgen voor hem al wel heel lang geleden is en extra bijlessen volgen geen kwaad zou kunnen. In essentie is Klaas een hoog opgeleide accountmanager met gedurende zijn carrière vele gevolgde cursussen. Ook hier wijst uit dat de opleider niet aan profilering doet, dus onbekend is met de achtergrond van elke kandidaat. Tevens is het zo dat voor elk bijscholingsuur een factuur geschreven kan worden, los van enige noodzaak aangaande Klaas in dit geval, ondanks zijn verweer dat dit nooit afgesproken was.
~~~~~~~~~~~~~
Tenslotte blijkt dat de WW-uitkering tijdens de stage afloopt wat betekent dat Klaas op dat moment geen inkomsten meer heeft. Dientengevolge vraagt hij een versneld traject aan, want het beroep van "beveiliger" houdt in dat je de hele dag bij een drogist rondkijkt en totaal geen bevoegdheden hebt. Klaas mag hooguit iemand aanspreken dat hij een in zijn optiek verdachte persoon "nader wil spreken". Is dat alles wat Klaas moet weten en kunnen ? "Nee" zegt de opleider. Het is een heel verantwoordelijke baan en daartoe wordt Klaas uitgenodigd om tijdens "Oud-en-Nieuw" in Amsterdam alvast te proeven aan de realiteit van deze baan. Reiskosten worden vergoed, Duur van de nachtelijke activiteiten is al gauw zo'n 8 uur, het eindmoment onbekend en de vergoeding nul komma nul. Ook hier leert onderzoek dat ondanks dat de opleider zegt dat het een zwaar verantwoordelijke baan is, Klaas na 3 dagen theoretische opleiding voor de leeuwen wordt gegooid, dit geldt ook voor de andere kandidaten. Sterker nog, de beveiligingsorganisatie vangt voor deze niet-gekwalificeerde beveiligers gewoon geldelijke vergoedingen. Dit zijn werkelijk lopende trajecten.
Wat gebeurt er met Klaas na dit jaarcontract ? De beveiligingsorganisatie biedt deze mensen geen vervolg aan (op enkele na) en begint het traject opnieuw, mèt stagiaires, want die hoeven niet betaald te worden. Hoe makkelijk kun je je geld verdienen over de ruggen van werkzoekenden die zich op serieuze wijze laten omscholen ? En wat doet het UWV tot op het niveau van hoofdverantwoordelijke ? Die keek ernaar en kijkt vervolgens weg, ontkent dat dergelijke perikelen aan de orde van de dag zijn.
Betreffende hoogst verantwoordelijke was Kees Bolhuis. Hij heeft destijds het traject op poten gezet. In de bedoelde tijdsduur volgde hij een pastorale opleiding naast zijn werk binnen het UWV. Op de vraag van Klaas wat hij vond van dis-respect van werkzoekenden zoals beschreven, kwam het Klaas over dat respect nog niet behandeld was in zijn opleiding "Pastoraal Werker". Kees verbleef in grote stilte.
BeantwoordenVerwijderen